Kerk: Hervormde Gemeente Woudenberg

Kerk: Hervormde Gemeente Woudenberg

Een comfortabele samenwerking

In samenwerking met Peter Dorst; eigenaar van Dorst Projectbegeleiding verwarmt de Hervormde Gemeente Woudenberg zijn kerk met infrarood verwarming (elektrische verwarming). De Heatscreens 2300W zijn in het wit opgeleverd, zodat deze opgaan in het sfeervolle, doch authentieke uiterlijk van deze 16e-eeuwse dorpskerk te Woudenberg.

In de algemene ruimtes is gebruik gemaakt van Prestyl 12060 en 6060 infrarood verwarming. Ter hoogte van de organist hangen twee 6030 infraroodpanelen voor extra comfort. Het orgel neemt geen directe lange golf infraroodstraling op, waardoor deze op een gewenste luchtvochtigheid blijft.

Het verwarmen van hoge ruimtes zoals kerken brengt met conventionele manieren van verwarmen uitdagingen met zich mee. Vaak gemoeid met een dure investering dat periodiek onderhoud verlangt. Veelal zijn deze conventionele manieren van verwarmen gebaseerd op aardgas, iets wat niet samengaat met ons klimaatakkoord.

Verantwoord gebruik

Verantwoord gebruik gaat op voor de Hervormde Gemeente Woudenberg. Tijdens diensten is het mogelijk om de ruimte in aanzienlijk korte duur op comfort te krijgen. De infrarood verwarming wordt vooraf aan de diensten en bijeenkomsten ingeschakeld, zodat men enkel verwarmd wanneer het nodig is. Hiermee voorkomt de kerk onnodige energievernietiging. Conventionele manieren van verwarmen gaan vaak samen met convectie (warmtestroming) waarmee warmte in de hoogte blijft, maar niet ervaren wordt op de vloer. Met lange golf infrarood gaan we uit van het accumuleren van de ruimte, ofwel het opeenhopen (absorberen) van lange golf infrarood door de ruimte. Hiermee dienen de vloer, muren en objecten in de ruimte als massa die voor warmteafgifte zorgen. Op deze wijze ontstaat er een gelijkmatige warmte in de ruimte.

Het verwarmingsproces is in de kerk eenvoudig te sturen handmatig op de thermostaat en op afstand via de app. Het systeem is tevens ingeregeld om de kerk vorstvrij te houden. Wilt u meer informatie over infrarood verwarming (elektrische verwarming) voor hoge ruimtes? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.