Efficiënt verwarmen met lange golf infraroodpanelen
28 september, 2023-Leo de Mos & Pim van der Linde
Hoofd-, spot- en bijverwarming
In dit artikel doen we uitleg bieden omtrent de werking van infraroodpanelen en gaan we dieper in op de eigenschappen c.q. natuurkundige werking van lange golf infrarood. Met dergelijk infrarood zijn namelijk drie verwarmingsmethodes mogelijk: hoofdverwarming, spotverwarming en bijverwarming. Daarin wordt onderscheid gemaakt op basis van de ruimte; om precies te zijn ruimtes met een gem. hoogte tot 3 meter. Denk maar aan woonhuizen, appartementen en kantoren. Daar zijn onze Comfortscreens een geschikte keuze voor, omdat ze zich verlenen voor alle drie de verwarmingsmethodes.
Bij de positionering van infraroodpanelen zien we vaak dat er fouten worden gemaakt. We sommen de voornaamste fouten op in een rij:
- Montage aan de wand.
Dit verbruikt circa 30% meer energie, gezien het infraroodpaneel (het warmtelichaam) warmte verliest ten opzichte van het plafond. Het infraroodpaneel is op dat moment deels een convector, waardoor stralingswarmte verloren gaat en aangevoerd moet worden met meer energie (stroom). - Plaatsing dicht op een raam.
Zonder Low-E glas of een kwalitatieve glasfolie gaat er veel straling letterlijk verloren naar buiten door het raam. Verschillende soorten glas, waaronder dubbel glas, triple glas en HR+ glas vertragen dit effect, maar hebben uiteindelijk ook te maken met een verlies. - Gericht enkel op mensen.
Voor hoofdverwarming is het van belang dat het infraroodpanel niet enkel op mensen gericht is. Deze dient gericht te zijn op ruimtelijke massa. Hier haalt men vaak hoofd- en spotverwarming door elkaar.
Voorkom het "infrarood jojo-effect"
Bij spotverwarming verkiest u duidelijk een positie waar u warmte verlangt. Dit kan bijvoorbeeld boven uw zithoek zijn, uw eetkamertafel of uw thuiswerkplek. U schakelt het infraroodpaneel enkel in wanneer u de warmte verlangt, ofwel er is vraag & aanbod. Dit kan ook in zones opgesplitst worden om bewust om te gaan met uw energieverbruik.
Wanneer de infraroodpanelen voor hoofdverwarming correct zijn gepositioneerd en de verhouding tussen het ingebrachte wattage per vierkante meter en de ruimte correct is, voorkomt u een fenomeen dat wij het infrarood jojo-effect noemen.
Wij omschrijven het infrarood jojo-effect als volgt:
“Bij hoofdverwarming wil je genieten van een egale, comfortabele warmte in één ruimte. Bij een incorrecte positionering van de infraroodpanelen zal de installatie vaker in- en uitschakelen, gezien het verlies groter is, omdat er minder massa (vloeroppervlakte) wordt aangestraald.
Het infrarood jojo-effect van warm/koud en vervolgens weer warm/koud ten gevolge van de vele in- en uitschakelmomenten kan oncomfortabel doen aanvoelen. Bij de juiste verhouding middels een goed advies voorkom je dit infrarood jojo-effect.”
Net wat extra warmte
Als laatste behandelen we bijverwarming. Waar lange golf infraroodpanelen een prima oplossing zijn voor hoofdverwarming – mits je rekening houdt met de juiste verhoudingen -, worden infraroodpanelen vaak gebruikt voor bijverwarming. Steeds vaker komt het voor dat klanten de cv-ketel op een basistemperatuur instellen voor minder gasverbruik.
Infrarood komt dan om de hoek kijken als zijnde bijverwarming om de gewenste comforttemperatuur te bereiken. Ook springen we vaak bij als warmtepompen het niet halen vanwege het wisselvallige weer dat we kennen in Nederland, waardoor de consistentie van dit apparaat niet gewaarborgd kan worden.
Afsluitend is lange golf infrarood een uitmuntend verwarmingssysteem, mits goed toegepast – iets wat overigens voor ieder systeem geldt. Laat uzelf dus goed adviseren, waar u logischerwijs ook voor terecht kan bij Comfort Heating en bij onze verkooppartner Easy Comfort Warmte.